Pogledajte šta su pripadnici UN-a zatekli kad su ušli u Ahmiće

16.04.2015. 02:38 0

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) objavio je na 21. godišnjicu masakra u Ahmićima, video snimak uznemirujućeg sadržaja koje su zabilježili pripadnici snaga Ujedinjenih nacija (UN) po ulasku u selo.

VIDEO

Na videu se vide porušene i zapaljene kuće, srušene džamije, kao i ostaci tijela.

 

Na video snimku jedan od pripadnika UN-a kaže kako je "ovo Evropa 1993. godine, a ne 1943.", dok drugi vojnik bez glasa briše suze.

 

Podsjećamo, rano jutro 16. aprila 1993. godine za mještane sela Ahmići, nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, bilo je kobno i bolno. Čim se oglasio ezan na lokalnoj džamiji, počeo je napad pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u kojem je ubijeno 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

 

Tog, ali i sljedećeg dana, ubijen je svaki šesti stanovnik sela. Ubijani su dok su spavali... Od tada do danas, Ahmići su simbol tuge i sjećanja onih koji su uspjeli preživjeti i bili svjedoci tih događaja.

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su 2001. oslobođeni optužbe za zločine u Ahmićima.

 

Kordić je u ljeto prošle godine izašao iz zatvora u Austriji nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a "Džokeri", bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

 

Sud BiH osudio je Paška Ljubičića na deset godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Haški sud osudio Tihomira Blaškića na devet godina zatvora, pušten je na slobodu 2004.

 

Pogledajte, da se ne zaboravi.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.