klix.ba
vijesti bih 1072

Vojnici, pozdrav domovini: Prije 18 godina na Koševu svečano postrojene jedinice Armije RBiH

15.04.2015. 15:33 0

Na petu godišnjicu osnivanja Armije RBiH na stadionu Koševo održana je smotra njenih reprezentativnih ešalona. Bila je to prva velika smotra jedinica Armije RBiH u Sarajevu nakon okončanja rata i ratnih dejstava. Na Koševu je postrojeno ukupno devet reprezentativnih ešalona Armije RBiH, piše klix.ba.

VIDEO

Petnaestog aprila 1997. Koševo je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta građanima iz svih dijelova BiH koji su došli pozdraviti prvi veliki jubilej Armije RBiH. Pored mnogobrojnih građana, smotri su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, komandanti korpusa koji su vodili svoje snage u odlučujućim bitkama, međunarodni predstavnici... Jedinice je postrojio armijski general Rasim Delić, a raport je predao general Ramiz Dreković.

 

“Posebnu zahvalnost što su danas ovdje sa nama dugujemo porodicama šehida i palih boraca, ratnim vojnim invalidima te demobiliziranim borcima. U ovom stroju ispred nas su borci i starješine stasali u najkrvavijoj školi – ratu. Oni su tu da još jednom iskažemo naše opredjeljenje za borbu za cjelovitu i nezavisnu BiH”, rekao je, između ostalog, armijski general Rasim Delić.

 

“Dragi vojnici i oficiri naše Armije, dragi članovi šehidskih porodica i invalidi, dragi gosti i prijatelji, čestitam vam ovaj veliki praznik”, započeo je svoje obraćanje predsjedavajući Predsjedništva BiH i vrhovni komandant Armije RBiH Alija Izetbegović.

 

“U miru koji je zaključen ima i nešto pravde za nas. Ima je toliko za koliko se izborila ova Armija. Sada smo prišli stvaranju male ali dobro obučene Armije koja odgovara današnjim potrebama. Danas su ovdje postrojeni elitni ešaloni, tehnika nije ovdje, ona je u skladištima. Njena živa sila, njena duša, odnosno njen reprezentativni dio je ovdje. Narod je vjerovao ovoj Armiji uvjeren da je ovo najbolja armija i ona to jeste, što najbolje zna neprijatelj. Taj neprijatelj će ubuduće tri puta razmisliti prije nego digne ruku na ovu zemlju i njen narod. Godina 1992. neće se više nikada ponoviti. Braneći ovu zemlju, vi ste branili i ideju tolerancije i suživota ljudi različitih vjera i nacija”, kazao je u obraćanju prisutnima Izetbegović.

 

“Nedavno sam hodio Bosnom. Na sve strane su zelene humke. Smrtnim sjemenom zemlja je posijana, kako bi rekao pjesnik. Ovo je trenutak da se sa zahvalnošću sjetimo poginulih boraca, njihovih porodica i drugova koji su ostali invalidi. Obećavali smo mnogo, ali šta smo učinili? Ovo pitanje treba često postavljati i odgovarati na njega. Razgovaram često o tome s predstavnicima invalida i šehidskih porodica. Oni mi kažu da smo učinili dosta, ali i nedovoljno” rekao je Izetbegović, naglašavajući da se borci, čak i oni koji su nosioci Zlatnog ljiljana, osjećaju zapostavljeno. Izetbegović je svoje obraćanje završio riječima: “Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo”.


Nakon toga održan je svečani defile postrojenih jedinica uz pratnju vojnog orkestra. Čitav događaj uživo je prenosila i BHT.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.