maglajinfo.com
vijesti bih 980

Reis Kavazović čestitao Novu hidžretsku godinu: Ozbiljno shvatimo težinu imperativa o pomirenju

13.10.2015. 14:23 0

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra, u srijedu 14. oktobra 2015. godine je 01. muharrem 1437. hidžretske godine.

Povodom Nove hidžretske godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uputio slijedeću čestitku – poruku.

- Svaka nova hidžretska godina vraća nas sjećanjem na Hidžru – preselenje muslimana iz Meke u Medinu 662. godine.

Nakon 13 godina poslaničke misije u Meki, Allahov poslanik Muhammed a.s. je dobio zapovijed od Allaha dž.š. da svoju misiju islama - mira i pomirenja među ljudima - širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Meke u Medinu, taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, naziva se Hidžra,  koja je jedan od najznačajnijih trenutaka  u životu  Božijeg Poslanika i povijesti muslimana.

Ova poruka ima posebnu važnost i značaj u današnjem muslimanskom svijetu u kojem se prolijeva muslimanska krv, vode ratovi i čini terorizam.

Pozivam muslimane Bošnjake Bosne i Hercegovine, regiona i dijaspore i sve muslimane u svijetu da  ozbiljno shvate težinu  hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, iskoriste duh Hidžre i nastave s izgradnjom povjerenja, solidarnosti i suživota.

U tom duhu, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1437. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna, stoji u čestitki.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.