U susret ramazanu: Prvi teravih namaz klanjat će se u srijedu naveče, 17. juna

11.06.2015. 17:59 0

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1436. hidžretske godine je u četvrtak,18. juna, a prvi teravih namaz će se klanjati u srijedu naveče, 17. juna.

– Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice koristi ovu priliku da muslimanima i građanima poželi sretne, uspješne i berićetne dane mubarek ramazana, te da ih provedu u miru, ibadetima i porodičnoj sreći”, navodi se u saopćenju Rijaseta.
 
Muslimani širom svijeta se raduju dolasku Ramazana. Tokom mjeseca Ramazana muslimani koji nemaju nekih prepreka, obavljaće post sve do akšamskog ezana. Tokom posta hrana, voda i ostali napici dozvoljeni su nakon akšamskog ezana koji se smatra početkom narednog dana, pa sve do sabahskog ezana.
 
Muslimani u islamskim zemljama i u ostalim  dijelovima svijeta presretni su jer dočekuju ramazan. Post prije svega ima cilj da Allah dž.š bude zadovoljan sa njegovim robom. Post se započinje s tom namjerom, a  ima mnoge koristi za čovjeka, od zdravlja, sve do pomaganja siromašnima i sl. Upoznati se sa poteškoćama koje proživljavaju ljudi koji zbog siromaštva ili nezaposlenosti budu gladni od jutra do mraka, saznati kako se osjećaju gladni i siromašni... U takvom stanju emocija i misli iskrena pomoć siromašnima sigurno će doći na pravo mjesto. Post je pored toga jako koristan za ljudsko zdravlje.
 
Suzdržavanje od hrane i pića u toku dana, ukoliko nemate zdravstvenih problema, pomoći će ćišćenje i obnovu tijela. Post je jedan od islamskih dužnosti koja se obavlja i dušom i tijelom. Vjerovati u Allaha dž.š. i ispunjavati jednu od Njegovih naredbi- post, čovjeka će podsjetiti da je rob i da može činiti požrtvovanje i svojim tijelom.
 
Dolaskom ramazana u kućama se pripremaju bogati iftari i sehuri. Obzirom da se ništa ne jede čitav dan, apetit i očekivanja bivaju veća. Domaćice troše znatno više truda kako bi pokazale svoja umijeća. Sofre se pripremaju sa puno više pažnje i ljubavi nego uobičajeno. Jelo pripremljeno sa ljubavlju, ukrašeno imanom i ljubavlju prema Allahu poprima neodoljiv ukus.
 
Iftarske sofre okupljaju najmilije,  ne samo ukućane, nego i rodbinu, prijatelje, komšije. Ukusna jela koje pripremaju domaćice bivaju razlog za povećanje međusobne ljubavi i prijateljstva. Jedan od običaja koji slijedi poslije večere koja okončava post, odnosno iftara, jeste zahvaliti Allahu na svim blagodatima. Teravih-namaz koji se obavlja uvečer posebna je ljepota ramazana. Porodice sa djecom se tokom ramazana pripremaju i zajedno odlaze u džamiju. Poslije podužeg teravih-namaza, u povratku kući, onima kojima je potrebno, a koje se sretne na izlazu iz džamije ili u putu, biva udijeljena sadaka. Noć će posebno uljepšati priča i sijelo sa prijateljima do kasno u noć.
 
Tokom posta ne trebamo tijelo izlagati teškom fizičkom naporu. Jesti umjereno je takođe vrlo važno za naše zdravlje. Važno je da tokom iftara jedemo polako i ne unesemo preveliku količinu hrane jer preopterećenje probavnog sistema može izazvati zdravstvene probleme. Za vrijeme sehura, obroka prije početka posta, trebamo se suzdržavati od masnih jela koja bi sutradan mogla izazvati žeđ, a umjesto toga treba jesti zdravu i laganiju hranu...
 
Od vjernika koji poste zarad milosti Allahove, očekuje se da tokom ramazana ispunjavaju sve vjerske obaveze. Važno je obratiti posebnu pažnju na ponašanje, suzdržati se od psovki, svađe, galame i ružnih riječi. Musliman vjernik je pouzdan i siguran čovjek za druge ljude. Ne smije nikome činiti ništa loše, s dobrotom se mora ophoditi prema ljudima, štaviše prema životinjama i biljkama.
 
Nastupajući mjesec ramazan dočekujemo sa riječima "Dobrodošao", uz želju da odnese sva razočarenja i boli u svijetu, a donese dobro i mir, kako u islamskim zemljama,  tako i u svim dijelovima svijeta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.