maglajinfo.com
vijesti bih 911

Muslimani u svijetu večeras obilježavaju Lejletu-l-Bedr, noć pobjede na Bedru

3.07.2015. 18:36 0

Bila je to druga godina po preseljenju Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godina, kada se na Bedru dogodila bitka koja je jedna od najpresudnijih pobjeda muslimana u povijesti. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

Povod bitke na Bedru bio je presretanje kurejševićke trgovačke karavane od strane ashaba, dok se karavana vraćala u Mekku iz pravca Šama, a sukob većih razmjera nije bio planiran. Saznavši za plan presretanja karavne, Ebu Sufjan, vođa trgovačke karavane, poslao je kurira po pomoć u Mekku, na čiji zahtjev se odazvalo oko hiljadu ratnika. Od hiljadu ratnika, pet stotina je bilo sa pancirima, sa stotinu konjanika i sedam stotina deva.

Sa druge strane, muslimani su imali daleko slabije naoružane borce, a uz to bilo ih je triput manje. Historičari navode brojku od 313 ili 314 mudžahida koji su imali sedamdeset deva i samo dva ili tri konja.

Bitka je završena upečatljivom pobjedom prve muslimanske zajednice. Krajnji bilans bio je 70 ubijenih idolopoklonika i 70 zarobljenih, a važno je napomenuti i to da je među ubijenima bio i tadašnji najveći neprijatelj islama Ebu Džehl. Ostatak idolopoklonika je panično pobjegao sa bojnog polja. Među muslimanima je bilo svega 14 šehida.

Koliki je bio značaj ove bitke ukazuje i činjenica da je Allah dž.š. u ovu bitku uključio i između tri i pet hiljada meleka, koji su svojim učešćem u borbi pomogli prvoj zajednici muslimana da dođe do ove velike pobjede koja je od velikog značaja bila ne samo za islam i prve muslimane već i za cijelo čovječanstvo.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. dan ramazana, dan kada se dogodila ova bitka, proglasila Danom bošnjačke dijaspore.

Večeras će se u većini džamija i tekija širom Bosne i Hercegovine obilježiti noć Lejletu-l-Bedr u kojoj će vjernici imati priliku da prisustvuju predavanjima i učenju ilahija.

Centralna Svečanost na području MIZ Maglaj bit će održana u Kopicama.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.