Iz Amirove pekare starom maglajskom jezgrom širi se miris ukusnog ramazanskog somuna

18.06.2015. 23:30 0

Iz pekare "Elma" na Trgu Alije Izetbegovića, u starom dijelu Maglaja i ovog ramazana pred iftar se širi miris ukusnog ramazanskog somuna, popularno zvanog i ramazanija.

Muslimani širom Bosne i Hercegovine sa posebnim nestrpljenjem iščekivali su mjesec posta, a ono što iz godine u godinu prati njegove čari je i ramazanija koja je neizostavna na soframa za vrijeme sehura ili iftara.

Amir Burejić, mladi ali iskusni pekar već dugi niz godina bavio se pekarskim poslom i radio za mnoge poznate maglajske pekare, međutim prošle godine Amir je odlučio otvoriti sam svoju pekaru, u starom jezgru grada u prostoru gdje se nekada nalazila Maglaju poznata pekara "Mujo". 

Amir u pekari radi sa svojom suprugom, a za ramazan on priprema i mušterijama nudi ramazanske somune i to svježe, vrele tek izvađene iz peći koja se prije nego se tijesto oblikovano u somun ili hljeb počne peći loži drvetom.

Ramazanske somune Amir iz peći vadi sahat vremena prije iftara, tako da se ramazanije na sofru za iftar mogu servirati tople i svježe.

Dođe nekako da je istinita ona da je ramazan i iftarska sofra bez ramazanije kao bajramska trpeza bez baklave.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.