U Maglaju obilježen Dan Armije R BiH i Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

15.04.2017. 13:33 0

Program obilježavanja ova dva značajna datuma, 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 16. aprila - Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu počeo je polaganjem cvijeća na partizansko groblje Čakalovac, spomen-ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje u Novom Šeheru, na bistu narodnog heroja Ibrišima Obralića i na bistu Sulejmana Omerovića Cara, te na Centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim braniocima/braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, saopćeno je iz općine Maglaj.

Nakon toga upriličeno je podizanje zastave Armije Republike Bosne i Hercegovinu i državne zastave. Prvu je podigao zlatni ljiljan Sead Mešić, a drugu Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Obilježavanje ovih vrijednih historijskih datuma nastavilo se Svečanom akademijom koja se održala u kino sali Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' u organizaciji Mješovite srednje škole Maglaj i OŠ ''Novi Šeher''.

U uvodnom dijelu programa obratio se profesor historije Nafiz Boloban, koji je istakao da godine nisu izbrisale ljudska sjećanja, te da se uvijek moramo sjećati dana, mjeseci i godina iz naše prošlosti i da kažemo da nismo zaboravili. Prisutnima se obratio i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić. 

Učenici su kroz program istakli svoje muzičke, glumačke, ali i književne vještine, tako da su jučer dodjeljenje i nagrade za najbolje literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola, stoji na zvaničnoj stranici općine Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.