Međunarodni dan borbe protiv mina

4.04.2014. 12:15 0

Danas će širom svijeta biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina - 4. april, koji je ujedno i prilika za animiranje javnosti o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) te o značaju protuminskog djelovanja.

Posebno je to značajno za Bosnu i Hercegovinu koja se već dugi niz godina suočava s problemom mina zaostalih nakon ratnih djejstava.

 

Kako je Agenciji Fena kazao član Komisije za deminiranje u BiH Franjo Markota, 4. april se na prijedlog Ujedinjenih naroda (UN) od 2005. godine obilježava u cijelom svijetu kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i protuminskog djelovanja.

 

Prema njegovim riječima, centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina u BiH bit će održana sutra na području općine Visoko, na lokaciji Vrela, MZ Čekrčije.

 

Organizatori ove manifestacije su Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko, a skupu će prisustvovati zvaničnici državnog i entitetskog nivoa, predstavnici donatora, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.